Klimakteriet

Vad är klimakteriet?

Klimakteriet eller övergångsåldern är en naturlig följd av att mängden östrogen i kroppen sjunker och att äggstockarnas funktion minskar. Denna fas inträffar vanligtvis i åldern mellan 45-55 år (median 51,5 år). 12 månader utan menstruation definieras som menopaus (sista mensen). Perioden innan menopaus kallas för perimenopaus (preklimakteriet). Perioden efter menopaus kallas för postmenopaus.

VANLIGA BESVÄR & SYMTOM

Även om denna hormonella övergång är en normal biologisk process kan den innebära besvär och symtom så som oregelbunden menstruation, värmevallningar, sömnsvårigheter och svettningar. Typiska symtom inkluderar även generellt torrare och skörare slemhinnor överallt i kroppen, men framförallt i underlivet. Klimakteriesymtom och svårighetsgraden varierar
över tid hos varje enskild kvinna.

Vi rekommenderar alltid en kontakt med din gynekolog för att få bästa rådgivning och behandling kring dina besvär kopplade till klimakteriet.Kvinnokroppen är fantastisk och går igenom många faser som bland annat styrs av förändringar i östrogennivåer, vilket illustreras i grafen nedan. Östrogenförändringar påverkar bland annat utvecklingen av pubertet, menstruationscykeln och menopaus. Hormonet har även stor påverkan på våra organ i kroppen, så som skelettet, vagina, livmoder och det centrala nervsystemet.

Produkter för att lindra torra slemhinnor

Även om många av besvären associerade med klimakteriet kan klinga av, försvinner däremot inte torrheten i slemhinnorna med tiden. Din doktor kan hjälpa dig att hitta bra och effektiva läkamedel för att få hjälp med detta. Från vårt kliniska arbete som gynekolg och läkare brukar vi också rekommendera en oljeregim för skör och torr hud, då olja återfuktar effektivt. De oljor vi har utvecklat är baserade på 100% naturliga oljor från växtriket som lätt absorberas av slemhinnor och skör hud. Dessa är inga läkemedel eller en behandling, men de kan vara ett alternativ och komplement för att lindra besvär vid sköra och torra slemhinnor.

Intimate Calming Oil

DeoDocs kvinnliga läkarteam har utvecklat en intimolja fylld med superoljor kända för sina lugnande egenskaper. Oljan fungerar som en mjukgörande body lotion för slemhinnor och inre och yttre blygdläppar (vulvan) när man upplever lindrigare besvär av klåda och irritation.

se produkt

Meno Care Oil Wash

DeoDocs kvinnliga läkarteam har utvecklat en vårdande och intensivt återfuktande oljetvätt, speciellt framtagen för torra och sköra slemhinnor i menopaus. Innehåller 100% naturliga oljor från växtriket. Med avokado- och kamomillolja som bevarar hudbarriärens fuktbalans samtidigt som oljan motverkar torrhet och sprickor i vulva

Se produkt

Vad är kvinnor mest oförberedda på när de går igenom klimakteriet?

”Baserat på min erfarenhet är den vanligaste associationen kvinnor har med klimakteriet, plötsliga svettningar och att menstruationen upphör.

Med det sagt kan symtom så som depression, humörsvängningar, vaginal torrhet och irritation också förekomma. Många kvinnor vet inte detta och kan därför bli förvånade när detta uppstår.

Det är väldigt viktigt att veta att det finns behandlingar och mediciner som behandlar symtom vid klimakteriet. Om du känner dig orolig eller har frågor så rekommenderar jag att höra av dig till din gynekolog.”

- Dr. Gunvor Ekman-Ordeberg, Gynekolog, M.D., PhD

MENSTRUATION

Menstruation är en normal blödning som uppstår som en del av kvinnans...

Läs mer här →

pH

Vulvan har ett känsligt pH-värde som ska undvikas att rubba...

Läs mer här →

VULVA vs VAGINA

Alldeles för många kvinnor vet inte skillnaden mellan vulva och vagina. Gör du?

Lär mer här →