pH

Varför är pH-värdet viktigt för vulva och vagina?

pH-värdet indikerar på hur sur eller basisk en substans är. Men vad har det med min vulva och vagina att göra? Väldigt mycket, bibehållen pH balans är nämligen nyckeln till god intimhälsa! De yttre delarna av ditt intimområde, vulvan, har ett pH-värdet kring 5. Vaginan däremot är sur som en citron ( pH 3,5), vilket den måste förbli för att undvika infektioner.

pH:t i intimområdet reglerar över normalfloran och det känsliga ekosystemet som finns där. När pH är i balans hålls infektioner undan, så är pH balansen rubbas kan svamp och bakterier som lever i vår normalflora föröka sig och bidra till infektioner.

Vanliga tvålar och duschkrämer har pH 8–10, vilket vid användning kan leda till att pH balansen rubbas och bidrar till obehag och infektioner i intimområdet. Det är därför viktigt att vid användande av en intimtvål se till att den har pH värde 5 och därmed är skonsam mot vulvan.

Fakta om pH

pH skalan har ett värde mellan 1 till 14 och bestämmer om en substans är sur eller basisk. Mellan 1-6 indikeras en sur substans medan 8-14 är basisk. Vatten har pH 7 och är neutralt.

pH-värde i vaginan och vulvan

Vulvan

pH-värde 5

Vulvan har samma pH som övriga huden på kroppen.

Vaginan

pH-värde 3.5

Det syrliga pH-värdet i vaginan förhindrar infektioner.

Daily Intimate Wash

Se produkt

VAGINAN ÄR SJÄLVRENGÖRANDE

Vaginan ska aldrig tvättas! Den naturliga flytning som varje kvinna har är vaginans sätt att rengöra sig. Om du tvättar inuti vagina rubbas den naturliga pH-balansen på 3.5, vilket kan bidra till irritation och risk för infektioner.

Vulvan är däremot inte självrengörande. Här finns apokrina svettkörtlar (samma som vi har under armarna) och där kan urin fastna. Om du väljer att rengöra vulvan är det viktigt att använda en intimtvål utvecklad för intimrådet.  Detta är givetvis något DeoDocs läkarteam tagit hänsyn till i utvecklandet av våra intimtvättar.

"pH i vagina kan rubbas av flera orsaker"

Vaginans pH-balans är väldigt känslig och det finns många naturliga faktorer som kan sätta den ur balans. Exempelvis kan pH-värdet i vaginan rubbas av din menstruation eftersom menstruationsblodet har pH-värdet 7.4. Samlag kan också rubba det naturliga pH-värdet, då spermier har pH-värde kring 8.

- Dr. Gunvor Ekman-Ordeberg, M.D., PH.D

VULVA vs VAGINA

Alldeles för många kvinnor vet inte skillnaden mellan vulva och vagina. Gör du?

Läs mer här →

MENSTRUATION

Menstruation är en normal blödning som uppstår som en del av kvinnans...

Läs mer här →

KLIMAKTERIET

De flesta kvinnor känner till klimakteriet som den period i livet då mensen upphör...

Läs mer här →