Vulva vs Vagina

Som doktorer har vi sett alldeles för många kvinnor som inte vet skillnaden på vulva och vagina. Vi vill inte se ytterligare en generation unga kvinnor växa upp utan att kunna sin kvinnliga anatomi. Att kunna namnge sina kroppsdelar är en förutsättning för att kunna lära sig om sin kropp och dess fantastiska funktioner.

Vulvan kommer i alla former och storlekar

”Det är viktigt att påpeka att alla vulvor ser annorlunda ut. Under mina 50 år som gynekolog har jag träffat tusentals kvinnor och ingen vulva ser likadan ut. Den kvinnliga kroppen är fantastisk på så många sätt, och vulvan är inget undantag.”
- Dr. Gunvor Ekman-Ordeberg, M.D., PH.D

Vulva

pH 5

Vulvan består av den yttre delen av den kvinnliga anatomin som man kan se med blotta ögat. Den består av yttre blygdläppar, inre blygdläppar, klitoris, vaginalöppningen och urinrörsmynning.

Vagina

pH 3.5

Vaginan är den inre kanalen som leder upp till livmoderhalsen.

Varför är det viktigt att veta skillnaden mellan vulva och vagina?

Det är viktigt bland annat när det gäller intimhygien. Vaginan är självrengörande, medan vulvan inte är det. Produkter som kan användas på vulvan kan exempelvis inte användas i vaginan.

DeoDoc har utvecklat 2 produkter för vaginan - glidmedel och 100% ekologiska bomullstamponger. Övriga produkter är för vulvan.

pH

Vulvan har ett känsligt pH-värde som ska undvikas att rubba...

Läs med här →

MENSTRUATION

Menstruation är en normal blödning som uppstår som en del av kvinnans...

Läs mer här →

KLIMAKTERIET

De flesta kvinnor känner till klimakteriet som den period i livet då mensen upphör...

Läs mer här →