Vaginan är självrengörande och ska aldrig tvättas eller rengöras. Den flytning som varje kvinna har är vaginans självrengöring. Vulvan (den yttre delen av ditt intima område ) är dock inte självrengörande och det många inte vet är att samma svettkörtlar som finns i armhålan även finns i vulvan (svettkörtlarna tömmer sig i hårsäckar). Således kan vulvan svettas och här kan även urin fastna.

Många upplever att enbart vatten inte är ett tillräckligt alternativ för att tvätta armhålan. Detsamma gäller för vulvan, många upplever att enbart tvätta vulvan med vatten (och ingen intimtvål) inte är tillräckligt. Då svettning och svettdoft är individuellt så finns det inget rätt eller fel för vad som passar varje individ. Däremot finns det tyvärr intimtvålar på marknaden (som säljs på apotek!) som skapar irritation och har fel formulering, vilket vi sett alltför ofta hos våra patienter. Därför utvecklade vi en säker intimtvål med korrekt pH och formulering.

Huden i vulvan är mer delikat än huden runt ögonen och kan inte behandlas som resten av huden på din kropp eftersom den dessutom har ett väldigt lättrubbat ekosystem. Alla produkter som används på vulvan bör ha ett pH på 5 (eftersom vulva har pH 5). Att tvätta vulvan med en vanlig tvål rekommenderas inte eftersom dessa innehåller en högt pH ( kring 8-10), allergener och oftast även vanliga parfymer. Detta kan torka ut vulvans hud, rubba pH balansen och leda till irritation, obehag och eventuellt infektioner.