Lukt

Flytningar

"Flytningar är helt normalt och de bidrar till att hålla slemhinnorna i vaginan fuktiga. De skyddar också mot infektioner och är det sätt som vaginan rengör sig själv på. En normal flytning är oftast vit/genomskinlig och har en lätt syrlig lukt. Om du märker att dina flytningar börjar lukta annorlunda, eller om din flytning ändrar textur eller färg kan detta tyda på en infektion. Då rekommenderar jag att prata med din gynekolog"
Dr. Gunvor Ekman-Oderberg, M.D., PH.D
Dr. Gunvor Ekman-Ordeberg, M.D., PH.D

Svettkörtlar

Även vulvan svettas

Visste du att exakt samma svettkörtlar som finns i armhålan också finns i vulvan? Det är således normalt att svettas från vulvan och precis som i armhålan kan en lukt uppkomma. Svettning från armhålan och vulvan är helt normalt. Precis som det finns deodoranter för under armarna har DeoDocs läkarteam utvecklat intimdeodoranter, både för kvinnor och män. Våra intimdeodoranter är utvecklade med respekt för vulvans pH och känsliga hudområde. 

Intimate DeoSpray
Köp nu

Doktorn förklarar

Apokrina körtlar
”Vi har två typer av svettkörtlar på kroppen, eccrina och apokrina körtlar. Apokrina körtlar finns enbart belägna i armhålorna och vulva. De tömmer i hårsäckarna och kännetecknas av att de orsakar lukt. Eccrina svettkörtlar fungerar däremot som värmereglerande körtlar.”
- Dr. Hedieh Asadi, M.D

Urin

Se bild av vulvan nedan (ej att förväxla med vaginan som är den inre kanalen). Vulvan är inte självrengörande som vaginan. Här finns både svettkörtlar och urin som kan fastna och bidra till bakterietillväxt och lukt. Då vulvan är väldigt känslig krävs en intimtvätt med skonsamma ingredienser och en produkt som har pH 5, vilket är samma pH som vulvan.

Daily Intimate Wash

Köp nu

Lär dig mer om...

VULVA vs VAGINA

Alldeles för många kvinnor vet inte skillnaden mellan vulva och vagina. Gör du?

Läs mer här →

MENSTRUATION

Menstruation är en normal blödning som uppstår som en del av kvinnans...

Läs mer här →

pH

Vulvan har ett känsligt pH-värde som ska undvikas att rubba...

Läs mer här →